Onze Geschiedenis

We schrijven op deze pagina de geschiedenis van de Tagrijn en van De Gekroonde Molen, ons huidige proeflokaal.

Geschiedenis van de Tagrijn

Cafe de Tagrijn is als een van de oudste café’s een begrip in Zwolle. Het nu zo roemruchte café is gebouwd op de fundamenten van de Zwanentoren (1423), een muurtoren en onderdeel van de Zwolse stadsverdedigingswerken.

Bordeel

Door de jaren heen heeft het pand veel diverse functies gehad. Het begon als een woonhuis en werd toen een bordeel. Een paar weken na de sluiting van het bordeel “De Drie Zwaantjes” vond er nog een bijeenkomst plaats tegen de overmatige prostitutie in de stad.

Leger des Heils

Ook is het pand waar nu café de Tagrijn in is gevestigd in gebruik geweest als opvang voor het Leger des Heils. De allereerste Nederlandse samenkomst van dit heilsleger vond plaats in dit pand, onder leiding van officier luitenant Wiebe Palstra.

Het Café

In 1976 opende Theo Dragt hier Café de Tagrijn, niet wetend wat voor unieke plek in de Zwolse samenleving dit zou krijgen. Zijn liefde voor muziek, kwalitatief hoge producten, uitmuntende kennis en gastheerschap maakten dit in de volgende decennia tot een groot begrip in Zwolle en ver daarbuiten.

Theo Dragt overleed in 2008 plotseling in zijn slaap. De jaren daarna is het Café draaiende gehouden door zijn weduwe Liddy en het personeel.

In 2017 startte er een nieuw hoofdstuk voor het café. Het werd overgenomen door de huidige eigenaar, Fedde Bakker, en herwon zijn unieke positie in het Zwolse uitgaansleven.

De brand

En toen gebeurde er iets verschrikkelijks. Het café brandde op 19 Juli 2020 volledig uit en de schok in Zwolle was groot.

Gelukkig draaide het cafe tijdelijk verder in het pand van de buren, terwijl het oude café in alle rust weer in zijn oude glorie kan worden hersteld.

Het nieuwe oude café

Na de feestelijke heropening in 2021 draait het cafe weer op volle toeren, en ook de vernieuwde keuken geeft de betere mogelijkheden om lekker te snacken bij de borrel.

Het vernieuwde terras aan de waterkant geeft een mogelijkheid om tot ’s avonds laat te genieten van de ondergaande zon aan de Thorbeckegracht, onder het genot van een verfrissend drankje en een lekker hapje.

Onze nieuwe glas-in-lood ramen bevatten unieke beelden van de geschiedenis van de Zwanentoren en is ons cadeautje aan al onze klanten en vrienden die het café na de brand zo enorm geholpen hebben.

Geschiedenis van De Gekroonde Molen, ons huidige proeflokaal

Naast Café de Tagrijn bevindt ons eigen proeflokaal, ook wel bekend als De Gekroonde Molen. Dit pand is gebouwd in 1724 en werd gebruikt door de Belastingdienst als het lokale belastingkantoor.

In de volksmond was dit pand beter bekend als “de hel”, omdat de molenaars daar hun belastinggeld afgaven.

Na zijn tijd als belastingkantoor was het pand nog lange tijd een pakhuis, een ijzer- en machinefabriek, een praktijk voor een chyropractor, een kantoor voor een projectontwikkelaar en daarna een uitzendbureau voor de horeca.

Na de brand van Café de Tagrijn in 2020 werd dit pand tijdelijk gebruikt als popup-café om het café (en bediening op het terras) voort te kunnen zetten. Zodra het café weer in ere hersteld was, begon het pand van De Gekroonde Molen een nieuw leven als ons eigen proeflokaal.

Wil je soms iets proeven?